מאת: נגה פורת
אנשים הלומדים לבחינה הפסיכומטרית נעזרים בכלי עזר מקוונים רבים: מנועי חיפוש כמו "גוגל", מילונים דו-לשוניים כמו "מורפיקס", אנציקלופדיות מקוונות ועוד. אנו מציעים להוסיף את מילון רב-מילים כאתר ספציפי להכנה למטלת החיבור בבחינה הפסיכומטרית.
בגלל מטלת החיבור שנוספה לבחינה במתכונתה החדשה, הלומדים לבחינה צריכים להתאמן בניסוח טקסטים כתובים היטב. מילון רב-מילים יוכל לתרום רבות לגיוון דרכי ההבעה של כל לומד.
הוא כולל:
• אוצר מילים עשיר של השפה העברית על כל רבדיה ומשלביה, עם הסברים מפורטים, מקורות, דוגמאות שימוש ועוד.
• רשימת כל הצירופים הלשוניים בהם מופיעה כל מילה, והסבריהם.
• אוצר המילים הנרדפות כולל מספר עצום של מילים נרדפות (ואף צירופי מילים) מכל רובדי השפה.
• חריזה אוטומטית – רשימת כל המילים המתחרזות עם כל מילה.
• 'מעבדה לשונית': ניתוח דקדוקי מלא לכל מילה (חלק דיבר, מין, מספר, בניין, גוף, זמן, שורש, צורת יסוד, כינויים ואותיות שימוש, כתיב מלא תקני, ניקוד ועוד).
• הפיכת מספרים ותאריכים למילים (תוך התאמת זכר ונקבה).
• תשבצון – כלי עזר לפותרי תשבצים.
• תרגום המילה לאנגלית.
להלן יפורט כיצד מאפיינים שונים במילון תורמים לאימון בכתיבת חיבורים טובים יותר.
צירופי מילים
שימוש בביטויים ובניבים, לפעמים תוך כדי משחקי מילים, הוא כלי יעיל בכתיבת חיבורים. כמה ביטויים מציע האתר למילה פשוטה כמו 'יד'? (מאתיים עשרים וחמישה!). כך הופך האתר ליַד יְמִינוֹ של הלומד.
כתיב נכון
הנבחנים נדרשים להקפיד על כתיב נכון במטלת החיבור. המילון מנתח את הכתיב המלא התקני של כל צורת נטייה (למתלבטים האם יש לכתוב 'היתה' או 'הייתה', 'מצוינת' או 'מצויינת', 'אזורים' או 'איזורים' – ברב-מילים תשובה מדויקת, גם עבור צורות נטייה).הלומדים לבחינה יכולים להשתמש במאפיין זה לשם תרגול כתיב נכון ובדיקה עצמית של הכתיב שלהם, ולהבין הבדלי כתיב בין מילים דומות: טחנה ותחנה, טעה ותעה.
דוגמאות שימוש למילים
כידוע, כדאי להעשיר את אוצר המילים כהכנה לכתיבת החיבור. אך כיצד לעשות זאת? האם די במילון קצרצר של מילים מיוחדות הנחשבות 'פסיכומטריות', שלכל אחת מהן יש הסבר בשורה אחת ותו לא (כפי שהיה עד עתה בהכנה לבחינות הפסיכומטריות, שדרשו הבנת שפה פאסיבית) ? ואולי למטלה החדשה של שימוש אקטיבי בשפה (כמו הבעה בכתב) נדרש מילון מקיף הרבה יותר?
רק מאגר גדול ועשיר, הכולל מילים נרדפות והסברים מפורטים, יכול למלא את הצורך של הלומד ולסייע להצלחתו.
ברוב הערכים במילון רב-מילים מצויניים גוני משמעות שונים (למשל, לערך 'קו' יש עשרים וארבע משמעויות), ולכל משמעות יש משפטי דוגמה. כך בעת ההתכוננות לכתיבת חיבור יוכל הלומד להעמיק את היכרותו עם מילים 'גבוהות' שבהן הוא רוצה להשתמש, ובעזרת הדוגמאות – לשבץ אותן במשפטים בהקשר המתאים. ואם הלומד רוצה להשתמש במילה אחרת לאותה משמעות – יחפש ברשימת הנרדפות של המילה המוכרת לו.
נרדפות ומשלבים
כידוע, בחיבור טוב נדרש גיוון במילים, ובין היתר יש להימנע מחזרה מרובה על אותן מילים, ובמקום זאת – להשתמש במידת האפשר במילים נרדפות. לכל מילה במילון יש רשימת נרדפות, ובעזרתה יוכלו הלומדים לתרגל שימוש יעיל באוצר מילים מגוון.
יתר על כן, איכותם של החיבורים נמדדת בין היתר לפי יכולתו של הנבחן לכתוב במשלב הולם לכתיבה אקדמית. המילון מציין משלבים שונים של מילים או משמעויות של מילים, הן משלב גבוה (לשון פורמלית, ספרותית או מליצית) והן לשון הדיבור וסלנג. המשלב מצוין בסוגריים הן בהגדרת המילה והן ברשימת הנרדפות שלה. המילון מציע נרדפות למילים במשלבים שונים – למשל: בקבוצת הנרדפות העצומה למילה נפלא יש גם מילות סלנג רבות (כגון: חבל"ז, סוף הדרך ועוד) וגם מילים במשלב גבוה יותר: מִשּׁוּפְרָא דְּשׁוּפְרָא , שְׂאוֹר שֶׁבָּעִסָּה, מְעֻלֶּה, מְצֻיָּן, יוֹצֵא מִן הַכְּלָל , זְהַב פַּרְוַיִם ועוד.
מילות קישור
במטלות כתיבה רוב האנשים דבקים במילות קישור פשוטות וחד-גוניות כמו כי, אבל, ו' החיבור. בעזרת רב-מילים הם יוכלו לבדוק באופן עצמאי מגוון של נרדפות לכל מילת קישור, למשל נרדפות ל'אבל':
מַה שֶּׁכֵּן (בלשון הדיבור) , אוּלָם, בְּרַם, אֶפֶס כִּי (ספרותית) , אַךְ, אֲבָל, אֶפֶס (מליצית) , אֶלָּא שֶׁ
נרדפות ל'כי':
לְאוֹר הָעֻבְדָּה שֶׁ___ , מִשּׁוּם שֶׁ, יַעַן, כִּי, שֶׁכֵּן, מִפְּנֵי שֶׁ, מִכֵּיוָן שֶׁ, יַעַן כִּי , מֵאַחַר שֶׁ, עַל שׁוּם , הוֹאִיל וְ, כֵּיוָן שֶׁ, הֱיוֹת שֶׁ
המילון אינו מציג חלופות שאינן תקניות כמו בגלל ש, מאחר ו. צירופים תת-תקניים שכיחים מאוד מוצגים רק במשלב 'בלשון הדיבור', כמו הצירוף למרות ש, שלצידו מוצגים צירופים נרדפים תקניים כמו גם אם, אַף-עַל-פִּי , אַף כִּי , אַף שֶׁ ועוד.
לכל מילת קישור יש הסברים ודוגמאות שימוש שיקלו על הלומדים להשתמש בה נכונה.
הנבחנים מתבקשים לחוות את דעתם האישית בחיבור. ברב-מילים הם ימצאו מגוון ביטויי פתיחה מלבד לדעתי השחוק:
לַעֲנִיּוּת דַּעְתִּי , לענ"ד, לְפִי דַּעְתִּי , נלע"ד; כִּמְדֻמֶּה לִי (מליצית) , נִרְאֶה לִי שֶׁ___ , דּוֹמֶה אֲנִי (למדנית) , חוֹשֵׁב, סָבוּר, דּוֹמֶה עָלַי (למדנית)
מספרים במילים
בכתיבת החיבור מומלץ לא לכתוב מספרים כפי שהם, אלא להמיר אותם בביטויים לשוניים, למשל: במקום 21000 נשים- עשרים ואחד אלף נשים. כתיבה נכונה של ביטויים מספריים בהתאם למינו הדקדוקי של שם העצם נחשבת ל'מוקש' בהבעה בכתב ובעל פה. כדי לסייע ללומדים להתגבר על הקושי המילון מציע אפשרויות שונות של הקלדת ביטויים מספריים ו'תרגומם' למילים.
לסיכום, רב-מילים הוא כלי עזר משמעותי ביותר לנבחנים הניגשים לבחינה הפסיכומטרית במתכונתה החדשה, והם יוכלו להמשיך להיעזר בו לאורך כל לימודיהם האקדמיים.
הוספת תגובה