מאת: נגה פורת
הבחירות בארה"ב בעיצומן וגם ישראל נערכת לקראת בחירות. אנו שומעים הרבה על עימותים טלוויזיוניים בין המועמדים.
אחרי כל עימות שהתקיים בארה"ב עלתה השאלה מי ניצח. ואכן, אנשים מנצחים לא רק במלחמות, אלא גם בוויכוחים. מהשורש של הפועל ניצח נגזר גם הפועל התנצח, שלא משתמשים בו בהקשר של קרבות ממש, אלא רק במובן: התווכח עם מישהו בתקיפות ובעקשנות. בדומה לכך הפועל התנגח, שנלקח מתחום קרבות בין בעלי חיים, משמש גם במשמעות: התווכח בלהט והתקיף את הצד האחר.
ואכן ויכוחים ועימותים נחשבים לקרבות מילוליים, והלשון המשמשת לתיאור ויכוחים לקוחה מתחום המלחמות. המילה עימות עצמה מציינת גם מלחמה או מאבק צבאי. הפועל עימת נגזר ממילת היחס לעומת. מילת יחס זו משמשת גם כנרדפת של מול ומציינת יחס בין שני דברים הנמצאים פיזית זה מול זה (וכך גם המילה נֶגֶד בלשון המקרא), למשל: לְעֻמַּת הַמִּסְגֶּרֶת תִּהְיֶיןָ הַטַּבָּעֹת (שמות כה כז) ; "שתי הקבוצות הסתדרו זו לעומת זו". ממשמעות זו נגזרת משמעות מופשטת, המביעה ניגוד בין שני דברים, והמילה 'לעומת' משמשת גם במשמעות זו במקרא: הִנֵּה נָתַתִּי אֶת-פָּנֶיךָ חֲזָקִים, לְעֻמַּת פְּנֵיהֶם; וְאֶת-מִצְחֲךָ חָזָק, לְעֻמַּת מִצְחָם. (יחזקאל ג ח). יש המקשרים בין מקורות המילים 'לעומת' ועמית ולעומתם אחרים אינם מוצאים קשר היסטורי כזה.
כך או כך, העימות נערך בין שני צדדים המצויים זה לעומת זה מכמה בחינות: יש ניגוד בין מטרותיהם והשקפותיהם, ולעיתים הם אף עומדים פיזית זה מול זה. מאמרים המנתחים את העימותים בודקים האם כל משתתף נקט בטקטיקה (במקור מונח שמציין את תורת הקרב) של התקפה או הגנה. התקפה היא גם העלאת ביקורת קשה וחריפה, השמעת טענות בוטות וחמורות. וכך כל אחד משני הצדדים בעימות תוקף את טיעוניו של היריב ומגן על עמדותיו שלו.
עיון ברשימת הנרדפות של המילה ויכוח מלמד דברים נוספים על תופעה זו. אחד הצירופים הנרדפים הוא צחצוח חרבות: היערכות לקרב מילולי, רעיוני וכד'; התנצחות, ויכוח סוער, למשל: "לקראת כינוס ועידת המפלגה כבר נשמע צחצוח חרבותיהם של המתמודדים על מקומות ריאליים ברשימת המפלגה לכנסת". צירוף אחר הוא תגרת שפתיים: ויכוח המלווה חילופי דברים קשים (והרי תגרה היא קטטה אלימה). גם בדו-קרב יש המשתמשים במילים במקום בחרבות, למשל: "בין שני חברי הכנסת התנהל דו-קרב מילולי חריף בשאלת אחוז החסימה".
שלום רב.
כתבה יפה, אך יש לזכור שמטאפורות מתחום המלחמה לתחום הוויכוח הן עניין נפוץ. אזכיר רך שהפועל טען משמעותו במקרא היא "דקר בחרב" כמשמעות הפועל בערבית ומשמעות ימינו היא מלשון חז"ל. מערכה (מערכת הבחירות) היא קרב בעברית ובערבית. ויש רבים כאלו.
בברכה, נמרוד שתיל.
אהבתיאהבתי
איזו דקות אתה מוצא בין התווכח לבין התנצח? מידת הלהט? מידת התקיפות? מידת הצדקה העצמיית? או שאלו מילים נרדפות לטעמך?
אהבתיאהבתי
שלום אהד, התשובה מצויה בגוף ההגדרה מרב-מילים המצוטטת בפוסט: "התווכח עם מישהו בתקיפות ובעקשנות", כלומר מדובר בחילופי דברים אינטנסיביים ותוקפניים יותר מאשר 'ויכוח' גרידא.
אהבתיאהבתי