מאת: נגה פורת
בימים אלה רבים מכינים את ביתם לפסח ומכשירים אותו. הפועל הכשיר מופיע כשני ערכים נפרדים ב"רב-מילים": ערך אחד מציג את המשמעות ההלכתית: הפך משהו (כמו כלים, מזון וכד') לכשר על-פי ההלכה; קבע שמשהו כשר, שאינו פסול מבחינה הלכתית. פועל זה משמש גם במשמעות מורחבת 'קבע שדבר מסוים עומד באמות המידה הדרושות', ובמשמעות זו מי שקובע אינו איש הלכה, אלא בעל סמכות בתחום כלשהו – כמו האקדמיה ללשון העברית שבין תפקידיה להכשיר שימוש בצורות לשוניות.
ואלה המשמעויות של הערך השני: הכשיר מישהו – הקנה לו יכולת וכישורים למלא תפקיד מסוים, הכין והדריך אותו לקראת משימה כלשהי; הכשיר משהו ל… הכין והתאים אותו לשימוש מסוים או למטרה מסוימת, לדוגמה: "הם שיפצו את הצריף הישן והכשירו אותו למגורים".
ניתן למצוא קשר בין המשמעויות של שני ערכים אלה. גם בתהליך ההכשרה ההלכתית של המטבח לפסח אנו מתאימים אותו לשימוש בימי החג. שתי המשמעויות האלה מופיעות בהסבר של המילה כָּשֵר: ראשית – שמותר באכילה או שעשוי לפי ההלכה, ושנית – כשר למשהו– מתאים למשהו, ראוי לו ("לא כל מעשה כשר להשגת המטרה"). המובן האחרון קרוב לזה של כָּשיר: שיש לו הכושר, השכלי או הגופני, לבצע תפקיד מסוים, שיש לו הכישורים הדרושים לביצוע עבודה מסוימת. כדי שאדם ייחשב כשיר עליו להראות שיש לו כושר, כישרון, כישוּרים או כְּשירוּת – כלומר יכולת ביצוע ומיומנויות. בתהליך ההכשרה ניתן לפתח את כישרונותיו של האדם ולהקנות לו מיומנויות חדשות.
המילה מכשיר נגזרת אף היא מאותו שורש. כך הגדיר בן-יהודה במילונו את משמעותה המקורית של המילה בלשון חז"ל: "מה שמכשיר דבר לעניין מהעניינים", למשל: פעולות הבישול נחשבו "מכשירי אוכל" (תוספתא, מגילה א ח). בן-יהודה הוסיף שבעברית החדשה התרחבה משמעות המילה והיא מציינת "כלי מלאכה" שונים.
בדומה לאדם שאמור להיות מוכשר לביצוע משימה כלשהי, המכשיר הוא אובייקט שאמור להיות ראוי ומתאים בתכונותיו לביצוע הפעולה שלשמה נועד: כדי לאפות עוגה יש צורך בתנור תקין שמסוגל להגיע לדרגת החום הרצויה ויש בו מקום מספיק.
כמו מוצרי המזון המקבלים הֶכְשֵר מיוחד לפסח מבעלי הסמכות הדתית, כך גם בני אדם פעמים רבות זקוקים להכשר – כלומר ללגיטימציה – לכישוריהם ולתפקוד שלהם; ואת ההכשר הזה מעניקים מוקדי סמכות שונים בחברה, למשל: הרופא שבודק את מידת הכושר הגופני של האדם לפני ביצוע פעילות גופנית, המראיין שבודק את כישוריו של מועמד לעבודה ועוד. גם המכשירים שאנו משתמשים בהם אמורים לעמוד בבדיקות תקינות ובטיחות ולקבל הכשר ממכוני התקנים לסוגיהם.
לסיכום, ימים אלה, ימי ההכנות לפסח, הם שעת כושר מצוינת לדון במשמעויות של השורש כש"ר.
איפה רוביק?
אהבתיאהבתי
מאלף, תודה!!!
ירון מהעשירון התחתון
אהבתיאהבתי
מקור המלה "מכשיר" [כלי עבודה] הוא כפי שקבע בן יהודה. הקשר בין "מכשיר" לבין "מוכשר" הוא כשל הקשר בין בני דודים מדרגה שלישית או רביעית [למרות שנכון הדבר ש"הוא אובייקט שאמור להיות ראוי ומתאים בתכונותיו לביצוע הפעולה שלשמה נועד", ככתוב לעיל].
אהבתיאהבתי