ד"ר רוביק רוזנטל / קש יווני, ביצי שלג ואיטלקייה זועמת
יוני 15, 2017 על-ידי ravmilimteam
המפגש בין אוכל לשפה יוצר עולם לשוני טעים, פריך, עפיץ, נימוח, משביע ומרעיב לפחות כמו האוכל עצמו. ולהלן חידון קט, שאלות ותשובות בצידן.
איזה סומלי ממש לא סובל מרעב וצמא?
סומליֶה – האחראי על תפריט היינות במסעדה.
מה משותף לפטר הקדוש ולמשה רבנו?
על שם שניהם יש דגים. אמנון נקרא דג סן-פטר (וגם מושט), סול קרוי דג משה רבנו (וגם סנדל).
מה המשותף לטרין ולטאג'ין?
שניהם סוגי קדירות, וכן שמות תבשילים המתבשלים בקדירות הנ"ל. הראשון אירופאי, השני מרוקאי.
מי שותה מרק אנגלי?
האיטלקים, בדמות הקינוח ‘זופה אינגלזה’, עוגה המורכבת בין היתר מפירות מסוכרים ומרֶנג.
ומי אוכל קש יווני?
התימנים. שמה לטיני של החילבה הוא פֶנוּגְרִיק, מילולית: קש יווני. הרומאים השתמשו בזרעי החילבה כמזון לבהמות.
מה המאכל היפני הכי סיני אצל ישראלים?
שיטאקי, הקרויה גם ‘פטרייה סינית’.
איזה מאכל בינלאומי נקרא על שמה של אשקלון?
הבצל המעודן הקרוי ‘שאלוט’ (ובעברית: ‘אֶשלוט’), שהתגלגל לאורך הדורות משמו הלטיני ascalon, היא אשקלון.
מנה לפחות שלושה יינות על שם מקומות?
דאקירי, על שם כפר בקובה בו הוכן לראשונה; טוקאי, על שם עיירה בהונגריה; ומדירה, על שם האי לחופי פורטוגל.
וגם לפחות שלושה מאכלים ישראליים על שם מקומות?
מעורב ירושלמי, חומוס אבו גוש וגבינה צפתית.
מה עוד יצא מווישי בצרפת מלבד משטרו של פטן?
מעדן גזר עם סוכר הקרוי ‘וישי’, מבושל במים מינרליים ממעיינות וישי.
מה ההבדל בין אפונת שלג לביצי שלג?
‘אפונת שלג’ היא מה שאנו קוראים אפונה סינית, ‘ביצי שלג’ הוא קינוח העשוי מחלבונים מוקצפים, וקרוי גם ‘איים צפים’.
איך אפשר לאכול שמיכה ולא להקיא?
‘בלאנקט’, שמיכה, הוא שמו של תבשיל בשר בהיר המבושל בציר בהיר, ירקות ארומטיים ושמנת מתוקה.
מי ועל שום מה נקראת מסעדה צרפתית ביסטרו?
‘ביסטרו’ היא מילה רוסית שפירושה ‘מהר’, והיא נוצרה על ידי חיילים רוסיים שנהגו להיכנס למסעדות בתקופת מלחמת העולם הראשונה ולבקש שהאוכל יוגש במהירות.
האם אצבעות הגברת טעימות?
‘אצבעות הגברת’ הוא כינויה של הבמיה אצל האנגלים.
האם שערות המלאכים נועדו לאכילה?
‘שערות המלאכים’ היא פסטה דמוית ספגטי.
על מה ולמה אומרים ‘טוֹסְט’ כשמרימים כוס יין?
מקור המנהג במאה ה-17, toast היה ברכה לבריאותה של גברת, על פי הנוהג להכניס פיסות לחם ליין כמזון בריאות.
למה ועל מה קוראים למנות הספרדיות המקדימות ‘טאפאס’?
‘טאפא’ פירושה מכסה בספרדית, ברבים: טאפאס; במאות קודמות נהגו לכסות את כוסות היין בפרוסות לחם מרוחות כדי שלא ייכנסו לתוכן זבובים. אכלו גם את הלחם.
אז מה זה לעזאזל שטרודל? ולא תגידו עוגה.
שטרודל היא מערבולת בגרמנית, והעוגה האוסטרית נקראה כך על פי צורתה.
מה רוצה איטלקי רעב כשהוא אומר ‘הרם אותי למעלה’?
טיראמיסו. ‘הרם אותי למעלה’ הוא משמעות שמה של העוגה המופלאה.
ואיך יודעים שאיטלקי נהנה ממנת עגל משולב בהאם, מרווה, חמאה ויין לבן?
הוא קורא לה סַלטימבּוֹקה – קופץ לפה.
פעם אחת ולתמיד, מאיפה הגיע שמו של נקניק הסלמי?
לא, זה לא בהונגרית. זה באיטלקית. בלטינית salame פירושו: להמליח.
מיהי האיטלקייה הזועמת?
ארביאטה, רוטב עגבניות חריף, שפירוש שמו באיטלקית ‘הזועמת’.
ומה אוהב לאכול השטן?
בשר או דג מצופה ביצה ופירורי לחם. הבריטים קוראים לזה devilled, והצרפתים: a la diable.
מה ההבדל בין שַׁטְצָד לשַׁלְפָּח?
שטצד הוא דג ההליבוט. שלפח הוא פרי צהוב הקרוי פיסאליס, וגם 'דובדבן היהודים'.
האם יש קשר בין קָלָמָרי וקלמר?
ועוד איך. מקור שתיהן במילה היוונית kalamos שממנה נולדה המילה קולמוס, והמילה הלטינית calamarion, שפירושה קסת ודיו. ממנה נגזר הקלמר שלנו (דרך ‘קלמרין’ התלמודית, קסת הסופר) וגם פרי הים קָלָמָרי, המצוי בקונכייה ובה דיו.
מי היה קודם, כמון או cumin?
כמון. שמו הלטיני של התבלין התגלגל מהמקור השמי, המופיע גם במקרא.
מי היה קודם, הפיסטוקים שלנו או הפיסטאצ'יו של האיטלקים?
שניהם באו מאב קדמון אחד: הפרסית.
מה ההבדל בין חמישה תבלינים לארבעה תבלינים?
חמישה תבלינים היא תערובת סינית: אניס, שומר, ציפורן, קינמון ופלפל. ארבעה תבלינים היא תערובת אירופית: פלפל שחור, אגוז מוסקט, ציפורן וקינמון.
ומי הם ארבעת הקטנים?
הפטיפורים, מעדני השוקולד. petit four, באנגלית מצורפתת: ארבעה קטנים.
איזה ירק מכונה בעברית בארבעה שמות?
כרֵשה, פרָסָה, לוף, פורי.
ולאיזו עוגה מפורסמת יש ארבעה שמות?
עוגת נפוליון, קרם שניט, אלף עלים, מיל פיי.
למי קוראים לָאסי והיא לא נובחת?
לאסי הוא משקה יוגורט הודי.
מיהי לוֹלוֹ רוֹסוֹ ואיך נראה השיער שלה?
לולו רוסו היא החסה המתולתלת, ובאיטלקית כשמה כן היא.
מה עדיף, לשלהב או לטַמְפְּרֵר?
לטמפרר פירושו ליצור טמפרטורה נוחה להכנת שוקולד, לשלהב פירוש לבצע פְלַמְבֶּה, יציקת אלכוהול והבערתו על מזון.
ומתי עושים גימוּץ?
כשרוצים לעשות חור בקמח, גוּמָץ היא מילה תנכית נדירה שפירושה חור.
איש אחד חטף חָרָרָה פעמיים בארוחה ויצא בריא ושבע.
חָרָרָה היא גם מרק ירקות מרוקני וגם עוגה דקה.
איש אחר קיבל קבס ולא נשאר צמא.
קבס היא בירה רוסית.
מיהם מאדאם ומיסייה קרוֹק?
מיסייה קרוק הוא סנדוויץ' צרפתי חם. מאדאם קרוק היא אותו סנדוויץ', כולל ביצת עין.
מה הבדל בין פִיסטו לפֶסטו?
פיסטו הוא פסטו בסגנון צרפתי, ואין בו צנוברים.
גלי המשוגעת עושה סקס על החוף עם רוסי שחור?
במשפט תמוה זה טמונים שלושה כינויים של קוקטיילים.
נפוליון רואה חיים מתוקים אחרי מותו?
‘נפוליון’ ו’דולצ'ה ויטה’ הן פשטידות.
מי לפעמים מלוכלך ולפעמים עוקץ?
מרטיני.
ולסיום, מה אתם מעדיפים שיהיה לכם, סיטומַניה או סיטופוביה?
סיטומניה היא תשוקה חולנית למזון. סיטופוביה – פחד חולני ממזון. לבחירתכם. בתיאבון!
עוד רשימות, מאמרים ותשובות של ד"ר רוביק רוזנטל באתר הזירה הלשונית, http://www.ruvik.co.il
פורסם ברוביק רוזנטל | מתויג אוכל, אוסטרית, אופנה, איטלקי, אירופאי, אנגלי, אצבעות, אשקלון, בהמה, בינלאומי, ביסטרו, ביצים, בירה, במיה, בצל, בריאות, בריטי, ברכה, בשר, גבינה, גברת, דג, הונגרית, חומוס, חידון, חילבה, חלבון, חמאה, טאפס, טוסט, טעים, יווני, יין, יפני, ירקות, ישראלי, כוס, לאסי, לחם, לטיני, לטמפרר, לשוני, מבושל, מוקצף, מזון, מים, מלאכים, מנה, מסעדה, מעודן, מעורב ירושלמי, מקרא, מרוקאי, מרנג, מרק, משביע, מתוקים, נימוח, נקניק, סוכר, סומלי, סיני, עברית, עגל, עוגה, פטיפור, פטר, פטרייה, פירות, פסטה, פריך, פשטידה, צרפתית, קדירה, קוקטייל, קינוח, קלמרי, קש, רוסית, רעב, שאלוט, שאלות, שוקולד, שותה, שטרודל, שלג, שם, שמות, שמיכה, שערות, שפה, תבלין, תבשיל, תיאבון, תימני, תשובות | 15 תגובות
המרק המרוקאי זה חרירה (שווא מתחת לחית) לא חררה….
אהבתיLiked by 1 person
קצת תיקונים –
1. LADYFINGER זה גם במיה אבל גם בישקוטים
2. השטן לא אוכל שניצל כמו שכתבת אלא ביצה ממולאת בחלמונים ומיונז או עוף ברוטב.
אהבתיLiked by 1 person
לירק שיש לו ארבעה שמות (כרֵשה, פרָסָה, לוף, פורי) קוראים גם כרתי, ורבים נוהגים לאכול אותו בראש השנה ולבקש "שיכרתו שונאינו"
אהבתיLiked by 1 person
הי – רוביק – ותודה ! – "חררה" – זאת פריחה על העור מזיעה, בין הרגליים, השפשפת. / והחור – "גומץ" – הוא רק גומה או קומץ. ולא חור. / 15.6.17(C)אלגל.
אהבתיאהבתי
קרוק מסייה, לא מסייה קרוק – וכן קרוק מאדאם ולא מאדאם קרוק
אהבתיאהבתי
עוד מאכלים בארץ על שם מקומות:
גלידה באר שבע וגרעיני עפולה.
אהבתיLiked by 1 person
חילבה נקרא גם גרגרנית יוונית.
בגלל הגרגירים שממנו הוא עשוי,נוהגים בני תימן לאכול אותו כרוביא בסעודת ראש השנה,על שום תכונתו להגדיל את נפחו.
אהבתיאהבתי
תודה רבה על כתבה מחכימה!
ואגב כמון, אולי מישהו יפתור לי את החידה, למה אנשי האוכל (טבחים, עתונאים ועוד) מתעקשים לומר כורכום ולא כרכום העברי והותיק?
אמנם אנשי האוכל אינם אמונים כ"כ עלי לשון (כולם למעט אחד – גיל חובב…) אבל בכל זאת, כשיש מונח עברי זמין וותיק, להעדיף על פניו ערבית? אתמהא…
אהבתיאהבתי
גם אותי בהתחלה זה הפתיע, אבל כורכום אינו זעפרן, אלא עשוי מפקעת של צמח אחר.
הכָּרְכֹּם שמו המדעי Crocus, והכֻּרְכֻּם שמו המדעי Curcuma.
אהבתיLiked by 1 person
ומה בדבר "חרא בלבן"?
אהבתיאהבתי
רשימה מעניינת ומחכימה ולכן חשוב לי לההבהיר שני שמות:
בלנקט הוא אמנם שמיכה באנגלית, אבל התבשיל וגם שמו הם צרפתים ומקום השם בצבעו הלבן של התבשיל, blanc בצרפתית.
petit four מקורו בעובדה שמאכלים אלה נאפו בחום נמוך (זה פירושו המילולי של ביטוי זה) שנותר אחרי שכיבו את האש לבישול המאכלים הכבדים יותר.
אהבתיLiked by 1 person
תוספת: על שם אשקלון קרוי גם ה-scalion, בצל ירוק.
אהבתיאהבתי
אכן, petit four פירושו 'תנור קטן'. בתיאבון ותודה
אהבתיLiked by 1 person
אכן מעורר תיאבון. הקינוח "איי שלג" שהיה אהוב עלי מאד בילדותי נקרא בהונגרית:
"חלב ציפורים"
אהבתיLiked by 1 person
השנה אעבוד כמזכיר במשרד עורכי-דין בת"א אמן
אהבתיאהבתי